BURASAK HIDANGAN
WAJIB DI HARI RAYA AIDILFITRI DAN AIDILADHA
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Menikmati Burasak pada setiap
perayaan Hari Raya Aidilfitri Dan Aidiladha. Memandangkan kampung saya di
Pontian, Johor, maka tidak hairanlah kalau saya dapat menikmati makanan ini
kerana warga pontian di negeri ini kebanyakannya datang dari daerah yang
berbeza di sekitar Johor. Jika ada kalangan mereka yang asal dari keturunan
Bugis atau Banjar dari daerah Pontian atau Batu Pahat misalnya, maka Burasak menjadi
salah satu hidangan wajib pada hari raya.
Apakah Burasak ?
Buras atau burasak ialah sejenis
masakan Bugis yang berasaskan beras dan santan. Ia biasanya dibuat semasa
hari-hari perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha. Buras disediakan
dengan memasak beras dengan santan. Beras yang sudah masak itu tadi kemudiannya
digoreng tanpa minyak. Setelah digoreng, ia kemudiannya dibungkus dengan daun
pisang lalu diikat sebelum direbus selama sekurang-kurangnya empat jam. Buras
mudah ditemui di kawasan-kawasan yang mempunyai komuniti Bugis. ( Sumber :
Wikipedia )
RESEPI MEMBUAT BURASAK
Bahan-bahan (untuk 10 orang)
·
Beras Wangi 1kg,
·
Kelapa 1 biji diparut dan ambil santannya,
·
garam secukup rasa.
·
Daun pucuk pisang berukuran A4 beberapa keping
utk bungkus.
·
Daun pisang tua panjang lebih kurang 3 jengkal.
CARA-CARA MEMBUAT BURASAK
1. Beras
dibasuh 2 hingga 3 kali. Panaskan santan hingga mendidih. Setelah mendidih api
dikecilkan.
2. Masukkan
garam secukup rasa. Bila santan sudah berubah warna, padamkan api.
3. Tuang
santan panas ke dalam beras sambil gaulkan, masak seperti nasi lemak.
4. Biarkan
beras lembab sedikit, tapi agak merata.
5. Lipat
nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut-urut atas bungkusan leper dan padat.
Jangn terlalu nipis atau terlalu tebal.
CARA MEMBUNGKUS BURASAK
·
Sediakan daun pucuk pisang yang dipotong
berukuran A4. Daun pisang juga dipotong bentuk segi empat. (Petua memastikan
daun pisang tahan dan tidak koyak: jemur atau salai daun pisang itu terlebih
dahulu).
CARA MENGIKAT BURASAK
·
Susun bungkusan berlima dengan tali rafiah.
Mulakan balutan dari satu hujung ke hujung yang satu lagi. Simpulkan di tempat
permulaan. Buatlah sehingga semua beras siap dibungkus. Burasak hampir siap.
CARA MEMASAK BURASAK
·
Rebus burasak selama 8-10 jam. Lagi enak lebih
dripada itu (sebaiknya direbus dalam periuk besar kayu api yang marak) Setelah
masak, angkat dan tos seperti merebus ketupat. Buka tali dan buangkan daun
pisang tua. Selepas direbus ia dibiarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
Lazimnya Burasak lebih enak
dimakan bersama ikan parang. Ia akan terlebih istimewa sekirnya ia dimakan
bersama Asam Pedas Ikan .Ia dimasak sehingga tulang-tulangnya lembut seperti
tulang ikan sardin. Ia juga boleh dimakan bersama lauk pauk lain seperti
rendang ayam, rendang daging dan lain-lain.
Wah, ni dah macam edisi khas
makanan orang Bugis ni.hehe.Kalau anda memang asal dari keturunan Bugis, maka
wajiblah anda tahu atau belajar cara
membuatnya kan ? Saya pun belasah je makan apa yang ada time pi marhaban hari
tu.Kalau tak rasa, sampai bila saya pun tak akan tahu Burasak tu apa
kebendanya..ok. Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment